8 de setembre de 2009

Tres idees per a l'animació lectora

Un llibre, un recurs electrònic d'expressió i un pla de lectura.

Un dels nombrosos títols que farem llegir en valencià serà el nou recull d'històries breus del conegut autor Jordi Sierra: Pel·lícula verge (contes perversos). Llibre editat per Intermón Oxfam al mes de maig. Aquest és una compilació de relats curts, que de forma directa i sense dissimular l'horror, testimonia la realitat de milions de nens i nenes en el món: les nenes núvies de Xina, els nens guerrillers de Colòmbia, les esposes adolescents assassinades a l’Índia, són algunes de les realitats reflectides en aquestes històries, que Sierra i Fabra ha pogut constatar a través dels seus viatges per les més diverses latituds. La diversitat temàtica d'aquests relats incomplets en alguna part de la seua estructura ens permetrà encetar de nou la tertúlia dialògica a classe, la investigació periodística de successos reals semblants als narrats, la complementació narrativa d'algun relat, activitats que publicarem per mitjà d'un wiki. Ací introduirem, a més, l'aplicació següent.

El programa gratuït de Microsoft "Fotos narrades 3 per a Windows" ens fornirà l'eina de producció audiovisual que puga recrear amb imatges, so i text alguna de les històries més impactants de la lectura proposada. El nivell al qual va dirigida l'activitat serà 4t ESO. Sobre el relat digital poden trobar-se un munt d'articles a Internet, com ara el de Jaime A. Rodríguez, el de Claudia Rodríguez, la web de Carmina Gregori (UV) o bé la presentació de la professora María Alcantud (UV). Les eines per a l'Story Telling es presenten abundants, segons el mitjà i el procediment narratiu que vulguem fer-hi servir, però provarem per primera vegada el recurs multimèdia esmentat.

Per a 1r i 2n ESO, l'institut està preparant un pla de lectura. Molts centres ja el porten endavant d'una manera o altra des de fa temps. Al meu es pretén instituir organitzadament per primer cop. A tal fi estem adaptant al Joanot Martorell el projecte que es duu a terme en alguns instituts madrilenys, entre els quals es troba el Manuel de Falla, de Coslada. Si obriu el document Pdf del projecte, hi trobareu un modest pla que ja m'encantaria que pogués funcionar, si més no, durant la segona avaluació. Ho veurem.

Tres petites idees per encetar un nou any de lectures "obligatòries" i "optatives" a Secundària amb activitats amenes i una mica TIC.

2 comentaris:

Miriam Civera ha dit...

Casualment, al meu centre també es posarà de lectura obligatòria la que ens comentes, però en castellà. M'has donat una idea per treballar el llibre (jo encara no l'he llegit, i estava esperant a fer-ho per veure quines activitats podia dur a terme). En principi anava a proposar que triaren un dels relats i investigaren un amiqueta més obre el tema del qual tractaren. Aprofitava així per demanar un treball monográfic amb exposició oral a classe. Però encara no ho tinc massa clar, i la teua idea em sembla més atractiva.
Per altra banda, he llegit el pla de lectura i em sembla que al meu centre serà una mica difícil aplicar-ho, encara així proposaré que es dinamitze més la biblioteca i que es fomente la lectura silenciosa. He trobat que és una activitat que convé extendre.

蔡健雅Tata ha dit...

cool!i love it!AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色