TELP: Taller d'espai lingüístic personal

A l'encontre d'ensenyants d'avui, he conegut el Ferran Suay -professor de Psicobiologia a la UV-, que porta des de fa tres anys un taller anomenat d'espai lingüístic personal. El títol de la seua comunicació era "Compromisos cívics i normalitat: de la consciència a la conducta." Hi ha revisat les diferents actituds lingüístiques dels valencianoparlants (defecció lingüística, dimissió, fidelitat mínima i tímida) i ha analitzat què ens falta per assolir la normalitat en l'ús del valencià. Ha explicat les causes que provoquen aquelles conductes apreses socialment i ha indagat en l'origen pel qual ens podem sentir incòmodes parlant valencià en molts contextos. Finalment ha apuntat la manera com podem corregir la nostra conducta diglòssica en els àmbits fonamentalment orals. Tota una classe de teràpia -i ho dic sense ironia- sobre els nostres hàbits lingüístics pel que fa a la tria de llengua dels individus bilingües en les variades situacions de comunicació. D'aquesta xarrada volia oferir ací un bon resum que pagara la pena, però Ferran s'ha compromés a fer-nos arribar la seua presentació power point i amb el seu permís podrem divulgar-la en aquest bloc. L'hem trobada de gran utilitat per als valencianoparlants que es plantegen la seua fidelitat quant a l'ús de la llengua.
Ferran Suay té una pàgina web interessant, anomenada com el títol del post: TELP: Taller d'espai lingüístic personal >>>, on no sols promou el seu taller, sinó que, a més, inclou bibliografia i articles publicats en premsa. Allí podreu llegir com des de l'estudi de la psicologia conductista podem trobar fórmules que ens permeten obtenir satisfacció en l'ús social de la nostra llengua en les situacions de minorització en què de vegades ens veiem. Finalment, enllace ací dos articles seus que aborden facetes de la investigació sobre els comportaments lingüístics dels parlants minoritzats.
  1. Article de Ferran Suay: "Mantenir la llengua: de la consciència a la conducta, passant pels recursos".
  2. Article de Ferran Suay: "La submissió lingüística".

Comentaris

Anònim ha dit…
Hola Toni; ja feia uns dies que tenia abandonat això dels blocs. El meu temps és escàs i darrerement em ve més de gust llegir llibres que no pas blocs (només dir-te que finalment he abordat la Bíblia -estic impressionada!), però ja veig que si em perdo les publicacions del teu bloc, em perdo informacions interessants, o sigui que, ja tornaré.
Estic una mica decebuda, perquè volia fer un curs de blocs, RSS i tot això per posar-me més al dia i finalment no ha pogut ser (n'estic fent uns altres) i tinc molta feina, per estar remenant temps per internet i millorar el meu bloc. De moment, farén descans petit.
Fins aviat.
Antoni de la Torre ha dit…
Benvinguda de nou, Carolina. Entenc perfectament l'assumpte de les prioritats davant l'escàs temps de què disposem sovint. A més, la lectura és un plaer al qual no hauríem de renunciar tant com jo, almenys, faig. I llegir i actualitzar blocs suposa molt de temps. No passes pena de no fer, de moment, cursos sobre blocs. Si aquest recurs ha de ser útil, el secret no està tant en les possibilitats tecnològiques associades que pot comportar com en saber què fer amb ell perquè els alumnes en traguen profit. Més val reflexionar sobre això. Continua llegint i disfrutant amb lectures tan profitoses com la que dus entre mans ara. De segur que tornaràs més endavant a enganxar-te a la blogosfera. Fins aviat.