L'any de la crisi

No tot han de ser mals presagis. Pel que fa als llibres, aquestes festes he vist les llibreries de gom a gom. Clàssics o moderns, se'n venien com xurros. Són més barats que un perfum, una corbata, una joguina. Per a Papà Noël o Reis quasi tot el món del meu cercle ha rebut un llibre o un diccionari. Un diccionari? Sí, per a alguns és bon complement de la lectura que tenen a la vista. En castellà, a València era un xollo adquirir els dos volums del Maria Moliner (2006) per 18 euros a les llibreries París-Valencia. A cabassos que n'hi havia, i abans de les rebaixes! A Barcelona, un establiment de llibres vells i d'ocasió despatxava novel·les per a tots els gustos a 3 euros el quilo.

No sé si ara, més que mai, la lectura esdevindrà un estupefaent per a embriagar-se o ensopir-se (que esmentava Fuster al seu Diccionari), però l'acte d'acudir a la llibreria -com anar a un multicine-, de triar segons algun noble criteri, i d'acabar llegint la compra tan gratificant, serà un ritual que probablement penetre en nous esperits poc avesats al paper imprés. I és que la crisi ha començat a canviar alguns costums... O és una il·lusió meua? Bones lectures, si més no.

Comentaris

Toni Solano ha dit…
Cuando vivía en Valencia era un adicto a las librerías París-Valencia; eso me ha costado tener el trastero lleno de cajas de libros que no me caben ya en las estanterías. Pero, qué le vamos a hacer, que todos los vicios sean así...
Jesús M. Tibau ha dit…
ara é squan es pot començar a notar la crisi, ja que es veia vindre que el llibre seria un bon regal de Nadal.
Q ha dit…
No sóc precisament qui més compres fa a nadal però, posats a fer algun regal, els llibres són una de les primeres opcions. I, et puc ben assegurar des de la maternitat, els llibres fan lectors. L'altre dia, la meua filla, en passar pel centre de compres, em va dir si podíem anar a Abacus "per veure llibres", i la setmana passada, en tornar de dansa, a les vuit de la vesprada, va dir, tota exigent:"Res de posar la tele, que vaig a llegir". El llibre era "Les bruixes" de Roald Dahl. Si triem bones lectures, (ens) farem bons lectors. Bon any!
Ona ha dit…
Sí que és cert que les llibreries estaven de gom a gom aquests Nadals, feia un goig... regalar un llibre sempre és una bona idea i, de vegades és un bon regal, perquè no és efímer, es pot compartir, es pot regaudir, es pot canviar per un altre. Als meus nebots i nebodes, que tenen tots els joguets del món, sempre els he regalat llibres, i crec que és una bona idea.
Antoni de la Torre ha dit…
Les llibreries París-Valencia ens han viciat a molts: des dels facsímils que editen fins als saldos de vegades extraordinaris que trauen esporàdicament. Conviden a passar una bona estona regirant llibres amuntegats, tocant-los, fullejant-los... Per a iniciar-se els xiquets són un bon espai: muntanyes de contes infantils, de llibrots amb il·lustracions... Si bé, com dius, Antonio, algunes de les nostres cases se'n ressenten d'això, del poc espai per als petits trofeus que són els llibres als prestatges -llegits són un gran trofeu.
És una passada, Queti, que la teua xiqueta disfrute del ritual complet de la lectura. Això es transmet pels teus propis hàbits i segurament per l'encert de les lectures. Jesús, Ona, en temps de crisi, allò que tenia valor abans -que no preu- continuarà valorat i possiblement revalorat. Gràcies pels vostres comentaris.