Com triomfar amb les TIC en la promoció lectora. Llegir i compartir en línia

El 21 de novembre es va presentar al Centre Octubre de València Com triomfar amb les TIC... publicat per l'editorial Andana, una novetat en la qual participe. Les nou propostes que conformen el llibre es basen en l'aprofitament que les lectures de classe, els àlbums il·lustrats i la cultura popular poden tenir en el jove estudiant. Reprenen els vells consells de no abandonar a la seua sort els joves lectors i d'utilitzar el que molts, després de Sipe, hem anomenat ´performativitat', val a dir, la capacitat de l'individu o el grup per afirmar-se, legitimar-se i construir la seua identitat mitjançant una activitat social. La lectura socialitzada és un bon hàbit adolescent que no hem de desaprofitar i fins i tot hem de fomentar allà on no es practique. Les maneres en són diverses, però, pel que fa a #TriomfarTIC, el llibre ressenyat, les tecnologies per a l'aprenentatge també són una via excel·lent per a la socialització, mitjançant el cultiu grupal de l'opinió, la investigació i la creativitat.

Presentació del llibre. Foto d'Arnau Ruiz
Com triomfar amb les TIC focalitza les potencialitats que tenen les noves tecnologies en l'àmbit de la lectura que es fa a l'aula i fora d'ella. Comunicar l'experiència lectora en les diverses plataformes i xarxes socials, transformar l'obra escrita en altres llenguatges multimodals, esmicolar-la en centres d'interés per a recercar i augmentar la informació tot expressant-la amb artilugis nous (wix, geolocalització, línies del temps...), totes aquestes tasques, dutes a terme de manera cooperativa, promouen i acosten eficaçment la lectura als lectors adolescents, fins i tot els més febles, i enriqueixen la seua experiència lectora ja que llegeixen per a compartir. Una altra anàlisi serà la de comprovar l'eficiència de les TIC per crear nous lectors o per evitar que n'abandonen l'hàbit. Ricard Peris, director d'Andana, va afirmar el dia de la presentació que els joves llegeixen molt, però no allò que els professors voldríem que llegissen. La responsabilitat és tant de les editorials com dels professors, al seu parer. Jo trobe que hi ha més dispersió en els motius per a llegir, i també trobe que s'han d'implicar els pares en les edats més crítiques, com també els centres educatius amb plans de lectura, etc. 

Assumim els professors, doncs, la nostra part de responsabilitat pel que fa als títols que proposem als alumnes, la manera de convidar-los a llegir i les activitats d'abans, durant i després de la lectura que duem a terme. Si no n'estem satisfets, és probable que hàgem de fer una ullada a, si més no, aquest manual de pràctiques educatives amb les TIC, relatades amb sinceritat i realisme, per tal d'incorporar alguna activitat distinta que siga la clau de l'èxit. Per acabar, oferisc una videocrònica de la presentació del llibre en 16 minuts. La va enregistrar Arnau Ruiz, ja que jo no hi vaig poder acudir a l'esdeveniment. N'he fet l'edició i volia haver-la retallat molt més, però és impossible quan hi ha nou veus que volen fer-nos cinc cèntims de la seua experiència docent (i editorial).



- - - - - 

Comentaris

Toni Solano ha dit…
Altre que m'apunte per al proper any :) Bon Nadal
Antoni de la Torre ha dit…
Gràcies, Toni. Bones festes i un millor any, que ja toca. Salutacions.