Ovidi i Muntaner: dues guies per a tots els nivells educatius

Imatges de l'acte per @Verbascripta
El 3 de novembre passat es presentaven a l'Octubre les guies didàctiques d'Ovidi Montllor i Ramon Muntaner, cantant-poeta i cronista, homenatjats tots dos durant el 2015. L'autora, Anna Gascón, hi era acompanyada per Carles Monclús i Francesc López, que van calibrar la valuosa tasca d'acostar dos grans autors a totes les edats de l'escolaritat. 

Francesc López precisà que no havíem de considerar les guies tan sols com un treball de Literatura, ja que estaven adaptades a tots els nivells i necessitats de l'aula. Les fitxes estan enfocades a la millora de la comprensió de textos, a investigar, resumir i condensar la informació, a planificar i elaborar esquemes anteriors a la redacció. Cada unitat atén a la diversitat de l'aula per tal com hi ha quaderns per dalt i per baix del nivell treballat (5 quaderns/nivells per autor) a fi de divulgar qui eren l'Ovidi i el Muntaner, què deien als seus escrits, per a què escrivien o cantaven, tot dissenyat des del treball oral i la psicomotricitat en infantil, amb música, dibuix i memorització de textos, l'aprenentatge del lèxic i el relat del que s'ha fet, fins al nivell de batxillerat en què s'elaboren diferents gèneres literaris i multimèdia, Fragments de textos històrics dels autors i algunes informacions que altres estudiosos han escrit sobre ells formen el repositori literari sobre el qual Anna descobreix aquests grans creadors als estudiants per fer-los-els més pròxims i donar-los la dimensió que els pertoca.

En la presentació, l'Anna va comentar la dificultat de fer arribar l'autor de la Crònica als joves. Però quan s'aprofundeix en la seua biografia tan intensa, en el paper que atorga a les dones, el repte queda superat. Pel que fa a l'Ovidi, Anna l'actualitza com a autor de poesia realista per poder encabir-lo fins i tot en el currículum de Batxillerat. L'autora va detallar que cada unitat s'articula, almenys a secundària, sobre quatre eixos: investigar, interpretar els textos, redactar i crear (videolits, per exemple, que ens va mostrar dels seus alumnes).

L'acte de presentació també comptà amb la participació del Teatre Lliure de Benimaclet, que cantaren i recitaren "Tot esperant Ulisses", i a la fi, Francesc Anyó i Borja Penalba ens feren gaudir amb alguns poemes i cançons de l'Ovidi Montllor.

En conclusió, és molt necessària la reivindicació d'aquestes figures històriques i la seua divulgació en l'ensenyament, estiguen o no al currículum. Com deia Monclús en la presentació: són figures clau de la nostra cultura que ens han d'ajudar a canviar el món. Les fantàstiques guies de l'Anna Gascon, accessibles des del web, sí que ens faciliten de forma amena el seu coneixement. Aprofitem-les.
- - - - - - - - - - - - - -
Cliqueu a les imatges per anar a les guies en línia

- - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - -

Comentaris

Francesc J. López ha dit…
Gràcies, Toni, per la teua generositat.
Antoni de la Torre ha dit…
Paco, és un plaer difondre els bons treballs que feu. El meu agraïment a vosaltres per compartir-los.
Josep M. Escolano ha dit…
Iniciatives que paga la pena, i molt, de conéixer i de divulgar. Una gran faena sobre icones de la nostra identitat cultural que els més joves han de valorar com a pròpia.