#EABE13: el camí andalús cap a la innovació i les TAC

Foto de família d'Antonio Sevilla
El cinqué Encontre andalús de blogs educatius (#EABE13) celebrat a Algesires el 5 i 6 d'abril, al qual he acudit per primera vegada, presenta una característica comuna a les trobades organitzades per professorat inquiet, "disposat a aprendre cada dia" -com s'ha repiulat tantes vegades a la cita del cap de setmana: l'interés pel canvi educatiu generat des de dins del sistema escolar pels mateixos implicats. Hi han assistit prop de 300 docents i formadors, alumnes i famílies, joves estudiants en formació encara, tots interessats i esperançats a millorar l'educació actual per mitjà de l'enriquiment mutu amb l'intercanvi d'experiències didàctiques, d'estratègies procedimentals i amb el disseny de projectes col·laboratius que redunden en benefici de la comunitat. El "tapeo", la cooperació tan grata i la diversió ens han fet molt amenes les hores que hem passat junts. 

Tanmateix hi ha una diferència amb els altres encontres en què he participat: l'estructura assembleària d'organització per generar grups, per crear espais de debat i per a dissenyar projectes d'acord amb els interessos dels equips conformats. A l'EABE no s'acudeix només per a escoltar, sinó també per a dir cadascú la seua i aportar l'experiència en el tema marc que s'haja escollit, amb TIC o sense. També es busca la participació activa en el disseny de projectes i la finalitat social que han de tenir. Al final, un acaba acomiadant-se amb la idea que cadascú es traça el seu camí però en bona companyia i amb un objectiu de treball en cooperació per a experimentar i aprendre, dur a l'aula i avaluar, implicar l'alumnat i les famílies. Un concepte d'educació ampli en el qual les tecnologies de l'aprenentatge i el coneixement sempre tenen un paper vehicular important.

Entre els nou projectes proposats pels diversos grups de treball, personalment m'he interessat per les aplicacions educatives. Capture ací el resum de com s'haurà de procedir, relatat en una extensa entrada per Fernando Trujillo, organitzador de l'encontre:
#EABEapps: Trobar i valorar APPS educatives. Detecció de necessitats i anàlisi d'aplicacions amb una avaluació per alumnes, professors i famílies, del seu ús i els resultats obtinguts en experiències reals. Les aplicacions es classificaran amb etiquetes i s'indicaran les competències que treballen. Aquesta tasca s'emmarcarà en un entorn web col·laboratiu i participatiu amb projecció global.
La coordinadora del projecte serà la companya de grup Rosa Liarte, administradora del blog Alertas iPhone. Crec que, en general, l'experimentació educativa s'ha de plantejar amb un esquema semblant. Convide als interessats en aquest tema a seguir i col·laborar en el projecte per mitjà de l'etiqueta de twitter suggerida amunt. I si voleu conéixer els altres projectes, cliqueu en el post de Trujillo.

Per acabar, ja s'han publicat els primers comentaris de l'encontre als blogs dels assistents: Salvador ironitza amb l'engany que ha suposat aquest encontre; María parla d'emocions; Massimo el metaforitza com "el camí"; Engracia destaca els sentiments; Gorka reclama la necessitat de fixar objectius a llarg termini i Fernando porta des del principi el quadern de bitàcola per a detallar tots els esdeveniments. En resum, una enriquidora tasca col·lectiva que ens ha aportat calor humà, il·lusió i professionalitat per a desplegar una mica millor la nostra tasca d'ensenyants i aprenents alhora. Moltes gràcies als organitzadors i als companys de ruta, i us done la meua enhorabona per l'èxit aconseguit. Endavant amb els projectes!
- - - - -
P.S. Més escrits sobre l'EABE13:

Comentaris

eduideas ha dit…
Molt útil el recull d'impressions de diversos blogs, gràcies
José Luis Redondo ha dit…
Gracias por la inclusión de mi blog.

Un saludo Jose Luis Redondo.
CARMEN CAPARROS ha dit…
Aviam si al proper EABE, et desvirtualitzo i parlem una miqueta ( jo en català i tu en valencià)
Toni ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Antoni de la Torre ha dit…
Gràcies a vosaltres per visitar aquest blog i deixar-ne constància. L'any vinent, Carmen, faré per retrobar-nos a Úbeda, la pròxima seu, no?, de l'#EABE14.
Salutacions a tots tres.