Pòsters digitals de manifestos i una exposició

Una de les activitats recents amb "glogs" en els grups de 4t ESO ha estat la recerca en la xarxa de manifestos, des de l'origen fins a l'actualitat. Sense posar data a l'inici del gènere, el més antic dels trobats fou la 'Declaració d'Independència dels EUA'. Però l'alumnat ha seleccionat principalment aquells que tenen a veure amb la pau, la llibertat d'expressió i dels pobles, la situació de la nostra llengua, les discriminacions i violències contra la dona, les restriccions a Internet... Algú s'avança per mesos al moviment d'indignats amb el manifest "Democràcia real, ja".

En primer lloc hem comentat l'estructura que presenten i han hagut de resumir-los molt breument en tres parts: situació denunciada, opinions i reivindicacions del col·lectiu que els sotasigna. Després han elaborat un glog o pòster digital en Edu.glogster on havíem ja creat un compte col·lectiu gratuït per a 50 alumnes. Jo he tingut accés a cada usuari per a poder revisar i orientar els treballs. En el glog han mostrat la síntesi de cada manifest en tres parts, acompanyada amb un disseny que palesa la creativitat de l'artista-estudiant. Es tracta del 2n o el 3r pòster elaborat  per ells en aquesta aplicació en línia al llarg del curs.

En definitiva, hem arribat a un recull de 24 pòsters acabats en el termini previst. Podeu veure'ls arxivats en pdf al wiki portfoli enllaçat abans. Com que la jornada d'activitats culturals es presentava en pocs dies, alguns alumnes de 4t ESO i el professor aprofitàrem per a continuar fent en el centre la difusió dels pòsters digitals i  per a divulgar el gènere del manifest, tan ple de possibilitats educatives i socials. Aquest dia hem convidat alumnes d'altres nivells a elaborar el seu propi manifest o reivindicació amb aquestes orientacions:

Per acabar, relatem en un slideshow fet en PhotoPeach l'experiència descrita. Esperem que us puga servir per a dur endavant una activitat semblant.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
NOTA de febrer de 2013: Photopeach.com, el lloc web que permet crear aquests slideshows va perdre milers de vídeos a desembre de 2012 per un problema tècnic, entre els quals es trobava el nostre. Sort que n'havíem fet una captura de pantalla amb Screencast-O-Matic uns mesos abans i podem conservar-lo, si bé, no en la mateixa qualitat d'imatge per tal com apareix comprimida. De tota manera resta ací el testimoniatge de la nostra activitat amb manifestos i pòsters.

Comentaris

Àlex ha dit…
Hola, sóc Àlex. Vaig ser alumne teu en un curs del CEFIRE al començament del curs i em va fascinar la capacitat que tens d'adaptar les noves tecnologies a la docència i la quantitat de recursos que empres. Jo estic començant a fer amb els alumnes poesies sonores i digitals a 4t i també rondalles digitals a 3r. Però em pregunte com pots combinar l'aprenentatge de la llengua amb aquesta mena de recursos digitals. Salutacions des de Pilar de la Horadada.