Treballar amb un wiki per trimestre és un propòsit que vaig acomplint des de fa quatre cursos escolars, ja siga en educació secundària, batxillerats o ensenyament d'adults d'àmbits diversos. És la meua plataforma d'ensenyament i aprenentatge cooperatiu per excel·lència. Les bondats d'aital recurs són indiscutibles i han sigut llargament explanades en la xarxa per col·legues pioners. Sorprenentment el wiki és una eina desconeguda en la pràctica per la immensa majoria d'usuaris de blogs educatius, els quals, quan hi aterren, troben en ell el recurs complementari del seu ensenyament digital. Així doncs, en aquest apunt volia presentar dos treballs recents amb la plataforma de Wikispaces, millorada recentment i configurada, per fi, en català.
Pel·lícula Verge és l'espai que emmarca el projecte de lectura del llibre homònim de Jordi Sierra. El treball de l'alumnat de 4t ESO s'ha qualificat sobre dos punts de l'avaluació ja que s'hi valora el desplegament de certes competències bàsiques: la comunicació lingüística; el tractament digitalitzat de la informació; les competències social, cultural i artística, etc. Hi ha hagut una acceptable integració dels aprenentatges formal i no formal per mitjà de la llengua a través de la representació, la interpretació i la comprensió de la realitat narrada per tal com es basa en casos actuals i divulgats pels media. Com s'ha dut a terme? Val més que hi feu una ullada, però m'hi avance.
Les dues tertúlies dialògiques han encetat la reflexió oral a classe sobre els continguts de la lectura. Després s'ha complementat cada relat amb un final diferent que proposara altres solucions dels drames narrats al llibre. S'han traduït, inserit i enllaçat les notícies relacionades amb els successos de les històries recercant en la premsa digital. S'ha promogut, bé que mínimament, l'argumentació escrita per mitjà del fòrum de discussió al voltant del relats i del procés d'elaboració dels vídeos. Finalment s'ha introduït l'alumnat en la tècnica del relat digital a fi que recrearen amb imatges, música i text, alguna de les 22 històries de la lectura. El producte ha quedat plasmat en 16 vídeos curts. En aquesta darrera activitat la cooperació dels grups ha sigut extraordinària. Han especialitzat la seua tasca per a planificar i elaborar el vídeo i han activat molts coneixements previs o nous, com ara el del llenguatge fotogràfic i audiovisual en general, i el maneig, almenys, d'un programa d'ordinador: Fotos narradas 3, Windows Video Maker o Power Point (amb un reconversor a vídeo). Aquest nou mitjà d'expressió els ha agradat tant que supera l'èxit de les tradicionals presentacions: volen utilitzar-lo per als treballs que els manen en les altres àrees.
El segon wiki, Plataformes, m'ha servit com a aula virtual per a presentar recursos i fomentar l'aprenentatge autònom del professorat que s'inicia en l'ús de les noves tecnologies. Aquesta autonomia sempre és difícil d'aconseguir en els primers moments per banda dels nouvinguts a les TIC. Fins que no passa el període de familiarització amb les diferents interfícies, amb les rutines freqüents, amb la diversitat de widgets i programes, la por a l'ordinador i a la selva d'Internet hi són presents amb dubtes i errors. En aquest wiki, doncs, la seqüenciació d'activitats d'un típic taller de TIC no és massa clarificadora per a aquells usuaris no presents al curs, però les seues pàgines forneixen enllaços, recursos i propostes d'interés per a dur a l'aula. La vocació d'aquest lloc web és de mantenir-se en stand-by fins arribar a completar-se amb noves aplicacions i videotutorials que ens acosten a l'explotació didàctica del wiki.
---------------------------------------------------------------
L'odi. Relat digital de quatre alumnes de 4t ESO basat en el conte homònim de J.S.F.
Relat Digital - L'odi 4t ESO IES Joanot Martorell a Vimeo.
Comentaris
Enhorabona pels projectes i pels treballs de l'alumnat.