La baldufa d'Espiral continua girant

La meua baldufa: (calfuster.net)
En una entrada al blog, no gaire llunyana, comentava que tenia un deute amb els encontres d'Aulablog, als quals he assistit en cinc ocasions des de 2007, per tal com havia ampliat en bona mesura els coneixements sobre la tecnologia aplicada als processos d'ensenyament i aprenentatge en la meua assignatura de llengua. Escoltar les experiències d'innovació dels companys i aprendre a manejar "catxarros" als tallers van convertir els primers dies de juliol en la meua nova Escola d'Estiu. Però també he d'afegir ara que una altra pota important de la meua formació en xarxa han estat els blogs que, any rere any, es presentaven als premis Espiral. Jo complia un curs com a blogfessor quan es crearen. Durant sis convocatòries els he seguit de prop i n'he fet algun post per a presentar-ne la invitació. Al 2009 comentava:
Aquest premi ha esdevingut en la seua tercera convocatòria un mostrador dels millors aprofitaments didàctics que el blog forneix a l'ensenyament. L'Associació Espiral, Educació i Tecnologia, promotora del premi, vol reconéixer el treball del professorat en la xarxa que n'ha sabut demostrar la utilitat pedagògica. Així mateix, pretén servir de motivació d'un corrent educatiu dins de la blogosfera que ajude a la generalització de l'ús de les TIC a l'aula.
Un any més tard m'alegrava que el company de xarxa, Jordi, rebera un 3r premi pel seu fantàstic blog sobre cine escolar i altres narratives. Allí valorava les bones pràctiques que ens serveixen d'exemple i que teníem l'ocasió de conéixer mitjançant aquest premi. Perquè la manera com s'escriu un blog, com es presenten les activitats i les aplicacions que es poden utilitzar, si s'acompanyen de resultats publicats als blogs d'aula o de professor, per exemple, és la font que convida nous companys a introduir la metodologia de la cooperació i les TIC en les aules, encara poc generalitzada al meu parer. Així és que de tants de blogs sortits d'aquests premis he anat pouant activitats i metodologia innovadora per a les meues classes.

Enguany, potser per a encoratjar-me a continuar publicant en un blog d'aquestes característiques -en duc d'altres per a cada nivell d'ensenyança-, vaig decidir presentar-lo a la setena convocatòria dels Premis Espiral en la secció de blogs de reflexió educativa. Tal vegada és una mica presumptuós concloure que hi faig reflexió, però sí que ho intente en moltes entrades. I en faig perquè les consecucions i les insatisfaccions em motiven a parlar de llengua, educació literària i TIC. I vull perserverar-hi.

Tanmateix, no comptava amb el fet de ser finalista davant el nombre de blogs tan ben fets, escrits, dissenyats i al dia en recursos i reflexions, en activitats i treball professional. Estic astorat però molt content també d'haver arribat ací, amb un blog modest, al costat de companys com, per exemple, els que apareixen amunt i avall de la llista de finalistes. Vull felicitar-los per la seua tasca tan aprofitable i generosa en compartir tantes bones idees i troballes a través de la xarxa. De retruc us desitge sort per aconseguir la baldufa.

Com un agraïment certament simbòlic als organitzadors, acabe de crear una nova pàgina (Blogs del Premi Espiral 2007-12) on es divulgaran els blogs guanyadors de totes les convocatòries d'aquest guardó. Trobe que tenen una influència molt positiva en el món educatiu perquè, com m'ha succeït a mi, ens han espentat a mil·lers de professionals inquiets a renovar les pràctiques educatives per mitjà de l'ús de les bitàcoles i la resta de plataformes i recursos TIC. Per això, moltes gràcies.

Comentaris

Miriam Civera ha dit…
Toni, enhorabona per ser finalista!! Destaques la importància de compartir les experiències amb la resta de companys, i agraeixes el que has aprés amb els blogs d'altres docents; molts de nosaltres també t'agraim que ens hages introduit en aquest món i que compartisques les teues reflexions. A veure si prenc exemple, i rellance el meu blog!
Antoni de la Torre ha dit…
Moltes gràcies, Míriam. Sense compartir ni agrair no podríem construir un món més habitable, i en l'esfera educativa és molt necessari. Jo també t'agraïsc les ocasions que em dones de compartir ensenyament i aprenentatge alhora. Ja veuràs com aviat poses en marxa de nou el teu blog. Tens moltes coses que contar perquè les inquietuds no s'apaguen i el blog és un mitjà bonic per expressar-les. Ens veiem per continuar xarrant.