Any Nou, “Favicona” Nova



Us propose una xicoteta pràctica amb el codi HTML del vostre blog de Blogger: personalitzar el que es diu “favicona” (o favicon en anglés), que és la petita imatge corporativa del vostre lloc web que acompanya la URL. Així bescanviareu la icona B de Blogger per una altra que vosaltres dissenyeu per a representar el blog (o el wiki) al costat de la barra de navegació. En primer lloc, és una activitat creativa perquè ens obliga a buscar una imatge (quadrada) o a dissenyar un logo (també quadrat) amb què el nostre espai web puga ser representat i reconegut a través de la xarxa. En segon lloc, entrar a manipular elements senzills del codi HTML del blog (o el wiki) ens reconcilia amb la informàtica estricta i ens motiva a millorar, entre altres, l'estètica de les plantilles dels llocs web que hàgem creat. Fa temps que tenia intenció de canviar la favicona i he trobat un post argentí que n'explica el procediment de manera senzilla. A més d'enllaçar les instruccions originals, les adapte ací baix per si voleu intentar-ho. No és díficil si seguiu atentament les passes.
El fet de canviar la favicona és perquè li dóna un toc especial i personal al nostre blog, ja que, per defecte, les bitàcoles de Blogger porten la favicona de la B en blanc sobre el fons taronja.
El primer que hem de fer és crear una imatge de 16x16 píxels de mida. El disseny depén de cada blog en particular, igual com els colors i imatges que hi vulgueu posar.
Un cop tenim la imatge 16x16 píxels que volem, la guardem. Ací cal prestar atenció, ja que aquesta imatge que creem és un arxiu .JPG (o .PNG., o .BMP, etc.) i el que necessitem nosaltres per crear la favicona és un arxiu amb extensió .ICO. Per convertir aquest .JPG a un .ICO busquem la web Dynamic i cliquem a Examinar (o Navega), escollim des de l'ordinador la imatge que hem creat per a Favicona, després fem clic sobre Create Icon. Això ens crearà la imatge .ICO i la descarregarem al nostre PC.
Així doncs, ja tenim la favicona en format .ICO; el que hem de fer ara és apujar aquesta imatge a algun hosting (web d'allotjament) d'imatges que suporte els fitxers especials .ICO. Jo recomane que us creeu un compte a Fileden (web gratuïta d'allotjament per a tota mena de documents) i ací podreu carregar el vostre "favicon.ico" sense problemes.
Una vegada que apugeu la favicona només us quedarà inserir-la al blog. Per a això anem a Disseny i l'Edició HTML del blog on busquem a les primeres línies el codi següent:




On hem de reemplaçar http://sitio.com/favicon.ico per la URL de la favicona que apugem a Fileden, la qual ha de ser molt semblant a aquest exemple: http://www.fileden.com/files/2010/1/3/2712649/favicon.ico. Desem els canvis i està llest, ja tenim la nostra pròpia favicona per al blog de Blogger.

Comentaris

Q ha dit…
Bon any, Toni!
Es veu que comences l'any ben enfortit i amb empenta. Quan tinga unes hores lliures miraré de fer alguna coseta d'aquestes al bloc.
Moltes gràcies per compartir-ho.
Besets
gercarreras ha dit…
Gràcies Toni!
M'agrada la idea de personalitzar la "favicona"
Bon any!
Antoni de la Torre ha dit…
Gràcies per comentar i saludar a aquest blocaire mig enutjat amb el seu bloc. Si practiqueu amb la favicona i resulta bé, m'agradarà veure quin logo hi heu posat. Salutacions a tots i totes.