Per a què una nova xarxa social: Un entre tants?


Els dos anys darrers han contemplat la lenta aparició de les xarxes socials de caràcter educatiu per mitjà de la plataforma Ning. Des de la pionera -al nostre parer- Internet en el Aula hem vist sorgir xarxes temàtiques creades per professorat atent a la innovació educativa i a les noves tecnologies. Així mateix, molts centres educatius han obert amb Ning espais d'interacció amb l'alumnat d'abast més ampli que el blog. Jo mateix vaig experimentar el darrer trimestre del curs passat amb De gom a gom, enfocada a les bones pràctiques que l'alumnat de 4t ESO hauria de fer a través d'una xarxa social habitual (Tuenti, Fotolog, etc.) i a l'ús del valencià en aquest nou marc de comunicació.

Malgrat que moltes xarxes educatives són tancades al públic alié a la comunitat que la va mamprendre,  sobretot les estudiantils, algunes d'elles cerquen crear associacions obertes per a intercanviar experiències, presentar "bones pràctiques amb les TIC", recursos i materials al voltant d'una o més matèries de l'ensenyament -des de la Primària a la Universitat. L'avantatge és palés: compartir en un espai comú a molts usuaris la ingent informació que es difon a través de blogs, wikis i webs dispersos tot seleccionant, si cap, aquelles experiències i utilitats concretes que els membres volen conéixer millor o que fan servir. No s'està un tampoc de comentar altres aspectes relacionats amb l'ensenyament i amb el grup social específic que conforma cada xarxa.

A la barra lateral del blog he introduït un llistat de vora 30 xarxes educatives obertes de diferent tarannà però molt descriptives. Entre elles es troba la que hem obert recentment un grup de professors de l'ensenyament en valencià: Un Entre Tants. Amb ella no volem repetir el que ja altres xarxes més consolidades estan desplegant en català. El nostre interés és servir de modesta plataforma a la introducció de les TIC per part del professorat pròxim a nosaltres perquè s'òbriga amb més força aquest camí d'innovació pedagògica en valencià. El treball cooperatiu al qual estem poc avesats és la marca d'aquest espai. A la presentació de la xarxa vam marcar aquests sis punts com a objectius:
  1. La reflexió sobre l'ús o el desús de les TIC a l'ensenyament
  2. Generar propostes que puguen tenir capacitat reivindicativa per a la introducció i el bon ús de les TIC als centres
  3. Formar-nos com a usuaris competents en les eines digitals
  4. Elaborar materials en valencià de les diferents àrees curriculars tot usant eines digitals
  5. Promoure converses capaces de transcendir a la societat
  6. Posar en funcionament estratègies per fer més visible i dignificar el català en la societat valenciana
En tres setmanes estem arribant al centenar d'usuaris malgrat la pausa de les festes nadalenques. Amb la represa del curs escolar la xarxa revifarà la seua activitat i comptarà amb nous membres, amb tots aquells que busqueu suport i vulgueu aportar el vostre gra d'experiència amb les eines digitals. Volem comptar també amb els qui opineu des de la convicció o l'escepticisme sobre el desplegament dels nous recursos electrònics en l'àmbit educatiu valencià, molt mancat de planificació i de visió de futur. Agrupem les forces i... endavant! Us desitge, a més, que tingueu un Bon Any!!!

Comentaris