Usos educatius dels blogs, de F. Balagué i F. Zayas

Ha eixit a la llum aquests dies el llibre Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents, publicat a la col·lecció Dossiers didàc-TIC's, de l'editorial UOC. M'assabente de la notícia pel post de Bloc de blocs. Aquest títol ha d'omplir un buit molt important entre les publicacions impreses per tal com ha d'ajudar a seleccionar i recapitular entre la ingent informació que s'ha generat els darrers tres anys sobre els edublocs i des dels mateixos blocs educatius. Una altra expectativa deu ser la d'aprofundir en les experiències d'altres companys que treballen amb blocs didàctics i d'aula, ja que poden il·lustrar-nos sobre activitats i propostes, i als nouvinguts pot estalviar temps i orientar millor en les possibilitats de la web 2.0. Queda pendent, doncs, la meua ressenya al respecte. Per completar aquesta notícia reproduïsc la sinopsi del llibre:

Blogs, edublogs o quaderns de bitàcola; fa escassament quatre anys, uns quants professors pioners van començar a introduir-los en l'àmbit escolar. L'evolució d'aquest fenomen ha estat espectacular i cada vegada són més els serveis i recursos disponibles. Partint de la seva contextualització en la web 2.0, el blog es descriu com a sistema de gestió de continguts amb una dimensió social i comunicativa molt important. El blog és, en primer lloc, un mitjà de comunicació que pot contribuir a enriquir les interaccions entre els alumnes i entre aquests i el professor per afavorir aprenentatges actius. A més, el blog permet establir comunicació amb persones i grups situats més enllà del centre educatiu. Aquest dossier té com a finalitat considerar els seus usos i possibilitats educatives dels blogs. Per a aconseguir-ho és necessari descriure l’estructura i les opcions de la plataforma en la qual s’allotja el blog. Alhora, aquesta anàlisi es veu recolzada per una col•lecció d'experiències reals de professors i professores que l'han estat utilitzant i que expliquen els detalls de la seva aplicació didàctica. Per fomentar-ne l’ús i animar el lector a introduir-se en la "blogosfera educativa" es recullen recursos, manuals i enllaços d'interès que el guiaran en aquest apassionant viatge.

Comentaris

Lourdes Domenech ha dit…
Tinc el llibre encomanat a la llibreria. Trigarà uns dies, però estic desitjant llegir-lo.

Salutacions
Antoni de la Torre ha dit…
Jo l'he encarregat directament al servei de llibreria de la UOC. No confie que es distribuïsca fàcilment a València. També tinc ganes de llegir-lo. Ja en parlarem, oi que sí, Lu?
Anònim ha dit…
Moltes gràcies pels comentaris i per haver aportat les vostres experiències!! Totes les crítiques seran benvingudes.

Salutacions!