Cel Ras, novel•la-crònica d’un canvi de segle a la ciutat d’Elx

Des del diari digital d’Elx “ÉsElx.com” m’assabente de la notícia:

Este dilluns s'ha presentat en el Centre de Congressos l'últim títol publicat en la col·lecció Temes d'Elx. Es tracta de Cel Ras, una novel·la en què conviuen personatges de ficció amb els protagonistes del període històric de la ciutat a finals del segle XIX. Escrita per Maite Coves i Vicent Soler (llicenciats en Filologia Catalana i Ciències Físiques respectivament, i professors d’ensenyament secundari), Cel Ras transcorre a les acaballes del segle XIX i primeries del XX, en un viatge que comença a Elx i finalitza al port d'Oran uns anys després. L'alcalde d'Elx, Diego Macià, va ser l'encarregat d'obrir l'acte amb una reflexió sobre els paral·lelismes i les divergències entre el moment actual i el període en què transcorre la novel·la, un moment en què bufaven vents de canvi, en una societat predominantment agrícola, que començava a incorporar-se a la modernitat amb la incipient indústria de l'espardenya.

Teresa Pascual -en la foto de dalt, a la dreta- analitzà Cel Ras tant en l'aspecte de creació literària com en la seua aportació a la divulgació de la història de la ciutat. També hi va assenyalar l'esperit renovador que caracteritza aquella època: “L'esperit de la Institució Lliure d'Ensenyança i el krausisme impregna tot el llibre”. I va proposar tres possibles nivells d'aproximació al relat: una lectura merament lúdica, un acostament a la història local, i una reflexió sobre els reptes de l'educació i la ciència. Dels personatges històrics que transiten per la narració, Maite Coves (dalt, a l'esquerra) va reivindicar la figura del mestre i pedagog Ángel Llorca, un personatge poc conegut en la ciutat en què va treballar durant 17 anys, però respectat per la seua aportació a la renovació pedagògica a Espanya.

L’argument es resumeix així: Andreu i Maria, dos germans nascuts a Elx, viuen l'adolescència i primera joventut a les acaballes del segle XIX i primeries del XX, entre la seua ciutat natal i uns altres destins (Castelló de la Plana, Tortosa, París i Oran), empesos pels avatars de la vida. Les dificultats personals i socials (orfandat, guerra, pobresa, desesperança, emigració...) són acarades amb l'esperit renovador que s'aglutina al voltant de persones i institucions que confien en l'educació i el progrés científic o en l'organització sindical, com a motors del canvi social, amb un afany de modernitat que caracteritza l'època. Personalitats ben notables de la història il·licitana (Àngel Llorca, Josep Landerer o Josep Maria López Campello, entre d’altres) hi apareixen barrejats amb els personatges ficticis en aquest relat que ofereix una panoràmica del context convuls en què s'inicià el segle XX.

El llibre ha estat editat en la col·lecció Temes d'Elx, de l'Institut Municipal de Cultura. Conté dibuixos d'Andreu Castillejos, excel·lent pintor i fotògraf d’Elx. Confiem que el llibre tinga bona distribució i el puguem adquirir fora de la ciutat on s’ha presentat.

Comentaris