Una classe dividida: el famós documental, ara en Internet

M’ha alegrat molt descobrir per Internet el famós documental Una classe dividida. El vaig conéixer fa un parell d’anys i em va sensibilitzar força pel que fa a les discriminacions més o menys notòries que establim en societat o fins i tot en les nostres classes, ja siga per mitjà dels nostres comentaris com també per les actituds velades que podem tenir envers l’alumnat. Avui buscava en google aquest títol i he trobat al seu voltant webs i blogs dedicats a l’educació en valors, com ara la web d’Educastur (Astúries) d’Interculturalitat, o el Blog de la Rosa, on en dóna recursos -i fa un comentari de l'audiovisual. També he descobert un lloc web que aporta desenes de videos didàctics, entre d'altres, que són perfectament descarregables tot donant-se d'alta i baixant-se un plug-in: Stage6. Ací es troba allotjat el nostre documental de 53 minuts, de molt bona qualitat d'imatge i so.
El video, gravat el 1970 als EUA i divulgat des de 1984, pretén fer conéixer la utilitat i el sentit de les experiències basades en l'enfocament socioafectiu. Mostra tant la posada en comú com els resultats d'un exercici sobre discriminació, fonamentat en el color dels ulls, en dos grups diferents: nens de nou anys, membres d'una comunitat de blancs cristians dels nord-est de Iowa, i treballadors adults del sistema penitenciari de Iowa durant un taller sobre relacions humanes d'un dia de durada. Les vivències de discriminació i d'injustícia que l'exercici provoca són comentades posteriorment pels seus participants. Si no el coneixíeu, paga la pena dedicar-hi una hora a veure'l i introduir-lo, si cap, a les nostres classes, per abordar qualsevol dels objectius transversals: discriminació, injustícia, aprenentatge vivencial.
- - - - -
P.S. La pàgina Web Stage6 on es publicava complet va tancar fa uns anys, per això incruste el documental que he apujat complet a VIMEO, encara que es troba parcialment a Google Videos i es pot trobar també fragmentat en YouTube. (Febrer de 2012)

Comentaris