Compromisos cívics i normalitat: de la consciència lingüística a la conducta

Fa poc més de quatre anys Enric Larreula va publicar un llibre titulat Dolor de llengua en Edicions 3 i 4. Aquell assaig ens acostava a les respostes emocionals de moltes persones preocupades pel procés de substitució lingüística, un fet prou analitzat des de la sociolingüística, però poc estudiat des de la psicologia de l'individu. Al llibre presentava testimoniatges de parlants que patien somàticament i fins i tot socialment pel retrocés de la seua llengua. Hi catalogava tot un mostrari de reaccions personals als àmbits en què es manté el conflicte entre els usuaris del castellà i del català. Per a molts va ser un llibre important i inusual, que feia meditar sobre allò que la ciència sociolingüística no aconsegueix amb la teoria. I, casualment?, uns mesos després, el panorama era ampliat pels estudis psicològics al voltant de la submissió lingüística amb articles i tallers dels psicòlegs Ferran Suay i Gemma Sanginés.

En relació amb el tema, al post anterior vaig escriure sobre l'interés que em va despertar la conferència de Ferran Suay, Doctor en Psicologia, sota el títol "Compromisos cívics i normalitat". Suay, com a psicobiòleg, investiga la resposta hormonal i psicològica a les situacions d'estrés en éssers humans. Una d'aquestes situacions és la que pateixen els parlants d'una llengua minoritzada en el seu territori. Amb Gemma Sanginés va posar en marxa el Taller d'Espai Lingüístic Personal (TELP). Els seus darrers articles han girat al voltant de la conducta de submissió lingüística, i sobre les identitats en convivència o conflicte.

La seua intervenció del divendres va estar recolzada per una presentació en power point on va exposar les causes de la diglòssia i de la timidesa en exercir els nostres drets lingüístics com a valencianoparlants. Li vam sol·licitar si podíem difondre aquesta anàlisi amb el seu propi material i generosament ens l'ha oferit per a publicar-lo en slideshare i enllaçar-lo amb aquest bloc. No hi calen massa paraules per completar allò que ve explicat al seu treball. Les idees hi són clares tot seguint el discurs de la presentació.



A més de veure la presentació a través de slideshare podeu descarregar-vos-la en power point des d'ací: "Compromisos cívics i normalitat" >>>

Comentaris

Anònim ha dit…
M'ha agrada moltíssim. la citació final de ghandi, encertadíssim. Avui he llegit al diari una carta d'un lector que deia que el poc respecte que demostrem pel paisatge només és un aspecte del poc respecte que la nostra societat demostra per les persones. Em sembla que el mateix podríem aplicar a la cultura i a les llengües. No es tracta de poscicions meraments defensives, és molt més que això, però sembla que pocs en som conscients. Us desitjo sort en la campanya!
Antoni de la Torre ha dit…
Gràcies, Carolina. És cert que la convivència de les comunitats lingüístiques en un mateix territori té molt d'ecologia i respecte, però com tota obra humana, no està exempta de contaminacions vàries. Ferran Suay tracta que ens adonem dels condicionaments de la submissió (i possible desaparició de la llengua) perquè aquells que en tinguem consciència adoptem noves estratègies de "fidelització". Ara publicaré una última preentació per ampliar-ne l'anàlisi. Ànim amb les teues lectures.