Aulablog 2011 (I)


Enguany han substituït el nom de la trobada d'Edublogs pel d'Aulablog -grup organitzador al costat de El Tinglado- en l'encontre anual que, des de Roa (2006), se celebra entre professors TIC arreu del país per a aprendre els uns dels altres en diferents espais que es propicien durant quasi tres dies. Ja vaig escriure arran de la meua primera assistència a l'encontre d'Ayerbe (2007) que em sembla una càlida Escola d'Estiu, més que un encontre o unes jornades, per l'enfocament cap a la innovació i la metodologia, l'estructura tan enriquidora que presenta, les relacions d'horitzontalitat entre els participants i la convivència entre col·legues que s'hi estableix. Als actes es cuida també la gastronomia i la diversió, que sol ser amenitzada per molts, entre els quals sempre hi és l'Isidro amb la seua guitarra.
Els forasters ens vam allotjar amb grans comoditats en un parell de col·legis majors vora l'Escola d'Organització Industrial, seu de les jornades. Llàstima no haver dut el banyata per sufocar a la piscina del 'Jaime del Amo' la calor seca de la 'Villa'. La vicedegana de l'EOI, Tíscar Lara, ha sigut la nostra immillorable amfitriona enguany. Tant que l'hem proposada per a Ministra d'Educació -d'Aulablog! N'hi ha prou de llegir-la al seu blog, de sentir les seues conferències, de comprovar el marc físic i curricular que ha 'perfet' per a dotar d'un excel·lent ensenyament universitari aquella EOI on la metodologia clau és el treball 'en obert'. Igualet que el VI Encontre d'enguany.
He assistit quatre anys a l'Aulablog i sempre he tornat a casa carregat de contactes ben afectuosos, d'idees, de material per llegir i reflexionar i també amb les piles carregades. Allà no es plora gaire la situació educativa, tan diversa i complexa; es treballa i es fan nous plans d'innovació didàctica, es comparteixen experiències individuals i col·lectives, s'aprenen noves eines, es busca formar grups de treballs, un es diverteix també.
Alguns discuteixen la utilitat d'aquests esdeveniments. A l'Aulablog s'arriba com als mítings, amb un alt grau d'autoconvenciment per a aprendre, compartir i implementar l'ús de les TIC en l'aula. L'avantatge ací és comptar amb una organització que combina de manera fenomenal festa, conferències i 'desconferències', tallers, presentació de xarxes docents, i que també saluda els nouvinguts a les TIC donant-los un espai propi.
Els continguts generats a l'encontre són totalment accessibles en el blog de les jornades: Programa amb enllaços als ponents i els seus materials, vídeos de quasi tots els actes emesos en streaming, tallers i desconferència, fotos dels actes formals i dels informals, tuits... Però m'agradaria exposar en una pròxima entrada, què m'ha interessat més durant els tres dies per tal de mostrar alguns aprenentatges que he fet amb la perspectiva de cinc anys rodant amb les noves tecnologies de la web 2.0. 
Per acabar, Isidro, Charo, Lourdes, Marcos, Berta, Jose, Ángel i Ángel, Víctor, Alejandro, Otxolua, Tíscar... moltes gràcies pel vostre esforç i la capacitat organitzativa que han fet que l'encontre funcionara amb naturalitat i eficàcia. Ja és una proesa per la vostra part poder anunciar que l'any pròxim el VII Encontre Aulablog se celebrarà a Peñaranda de Bracamonte, on el Llibre juga un paper fonamental. Ara me'n vaig a 'tafanejar' què es cou a #eParty. Fins aviat.

Comentaris

Alejandro Valero ha dit…
Toni, como dices, en la combinación de talleres, fiesta y colaboración está el secreto de los encuentros de Aulablog, unido todo por el entusiasmo. Me encantó hablar contigo en la cena de la terraza y compartir la comida. Un saludo.
Tíscar ha dit…
Ha sido todo un placer y una gran dosis de energía tener a toda la comunidad Aulablog11 en EOI. Me alegro mucho de que hayáis disfrutado y aprendido a tanto! Un abrazo
Antoni de la Torre ha dit…
Alejandro,
ets molt amable i generós per dedicar el teu temps als companys i per col·laborar en el clima extraordinari i únic dels encontres d'aulablog. Ets un gran 'mantenidor', també. He aprés molt de tu al llarg dels darrers anys. T'ho dec. Gràcies.

Tíscar, allò del 'karma' funciona en aquesta trobada d'Aulablog. En alguna mesura ens aportem coneixements, afectes i emocions que perduren i ens mantenen en la tasca docent. No sols has estat una excel·lent amfitriona; a més de ser investigadora, ets un gran model de professora TIC. T'admirem. Gràcies.
Marcos Cadenato ha dit…
Toni, ya son muchos los encuentros en los que nos hemos visto y en todos volvemos a casa encantados. Magia, nostalgia, sentimiento, emociones... son palabras que surgen cuando piensas en Aulablog y, como señalas, también trabajo, esfuerzo, colaboración, música y alegría. En una palabra: vida; en otra palabra: Aulablog...
¡Nos vemos en Salamanca!
Antoni de la Torre ha dit…
Marcos, espere que abans tingues a bé aparéixer per la xarxa amb noves idees i propostes de treballs col·laboratius. Et seguim ben a prop. Una abraçada.