
Les experiències comunicades basades en el treball a classe i amb les TIC han sigut molt diverses i suggeridores. A tall d'exemples hem sentit el tractament del relat tradicional amb ferramentes multimèdia, l'ús dels blocs per crear seqüències didàctiques, la lectura de poemes per a l'elaboració d'un poemari propi, models de webquests que incorporen el treball amb la gramàtica textual, l'ús d'aplicacions interactives en un aula virtual, la reivindicació del treball a l'aula del bon discurs oral, les dificultats de transferència per part de l'alumnat a l'hora de relacionar el saber gramatical i l'ús lingüístic, l'aula com a àmbit d'investigació sobre l'ensenyament i aprenentatge de la llengua. Al Simposi s'ha proposat una metodologia d'investigació des de l'anàlisi de situacions d'aula.
Cal esperonar, doncs, la investigació en la mateixa aula amb una perspectiva sociohistòrica: hem de saber què féiem abans per comprendre i modificar el que fem avui. Alhora hem d'analitzar l'objecte ensenyat per adaptar-nos a les dificultats de l'alumne en el procés d'aprenentatge. L'objecte d'ensenyament també progressa i nosaltres hauríem d'avançar amb ell...
Comentaris
Creo que los congresos son útiles porque muestran el estado de la cuestión, pero lo serían aún más si investigadores, expertos y profesores pudieramos trabajar conjuntamente y de forma regular.
Muchas veces da la impresión de que cada colectivo va a su aire.
Saludos.