D'aniversaris: el bloc i La Rella













Acabe de terminar un breu articlet de la meua blocbiografia per al núm. 21 de la revista La Rella del Baix Vinalopó i, de sobte, m'han vingut ganes de traure dos petits esdeveniments per celebrar abans que s'apague el dia de Sant Jaume, tan volgut en aquesta terra. Ho faré modestament amb un licor d'herbes mallorquines dolces. Vull commemorar que aquest mes de juliol el bloc que subscric completa dos anys, me n'he adonat en revisar per a l'article la faena duta a terme a través dels blocs i wikis que he portat entre mans. Quan redactava i pensava les alegries i les penes del bloc, les comparava a l'altra experiència, molt més antiga, més emotiva: crear i mantenir els primers anys una revista comarcal d'àmbit cultural i literari. A l'octubre, l'actual anuari de l'Institut d'estudis comarcals del Baix Vinalopó, La Rella, farà 25 anys. Jo era estudiant de quart de Filologia, i amb set companys més, quasi tots d'Elx, decidírem tirar endavant un projecte de revista en valencià, en plena eclosió de revistes literàries que no duraven més que alguns números. Tant era així que Joan Fuster ens va reptar: si arribàvem al cinqué número, ens convidava a un bon dinar a l'Estany de Cullera. I als dos anys hagué de complir la promesa. Aquestes i d'altres anècdotes ens servien d'esperó per continuar il·lusionats desplegant una faena complexa de replega, correcció i edició de textos mentre acabàvem la carrera. Alhora apreníem a redactar fent-hi ressenyes de qualsevol llibre o publicant els poemes propis. Quatre números en linotípia i després va arribar la modernitat. Ara els vint números impresos fins avui es conserven des de novembre en format digital en RACO, web que conté 187 revistes en català amb accés obert, tot això gràcies a l'Institut Ramon Muntaner.

L'única manera que se m'acut ara de celebrar-ho és alçar la copeta d'herbes dolces "Túnel", brindar pels companys que ja no hi són, i continuar escrivint en el bloc i "corregint l'estil" dels articles de La Rella. A l'octubre, de segur que farem més festa.

Comentaris