"Rebecca Blood: 10 consells per a una bitàcola millor
Rebeca Blood, autora d'Universo del Weblog, ha escrit en el seu bloc deu consells per a una bitàcola millor, prou útil per a qui estiga pensant unir-se a la blogosfera.
Fem-hi un ullada:Deu consells per a una bitàcola millor
1. Tria una ferramenta d'actualització que siga fàcil d'usar. Prova diversos servicis. Alguns són gratuïts, alguns costen uns pocs diners, però no et comprometes amb una ferramenta fins que no hages tingut ocasió de provar-la. Tria aquella que et funcione millor.
En este cas jo vos recomane que visiteu el web que Mangas Verdes ha creat per a poder provar distints gestors de continguts, lògicament els més populars. Ideal per a usar com a camp de proves i veure amb quin vos sentiu més còmodes.2. Determina el teu objectiu. Les bitàcoles es poden utilitzar per a filtrar informació, organitzar negocis, compartir notícies familiars, establir reputacions professionals, fomentar el canvi social i reflexionar sobre el sentit de la vida. Si saps el que vols aconseguir amb la teua bitàcola, podràs començar d'un mode més enfocat.
Sempre és bona idea centrar la teua bitàcola en un tema, però tampoc això implica que ocasionalment no pugues escriure d'altres coses, per a això estan les categories, i en molts casos ajudarà a enriquir la teua pàgina.3. Coneix el teu públic potencial. Et comportes de manera diferent quan estàs amb els teus amics, amb els teus socis, amb estranys o amb la teua iaia. Saber per a qui estàs escrivint et permetrà adoptar un to apropiat.
Però també has de tindre en compte que la teua bitàcola serà accessible a tot tipus de públics, per tant és bona idea pensar en això i no usar un llenguatge massa tècnic, o massa col·loquial, en el terme mitjà està la virtut.4. Sigues real. Inclús una bitàcola professional pot ser atractiva. Evita l'estil del màrqueting. Parla amb veu real sobre coses reals.
A més, tin en compte que molts lectors acudixen a les bitàcoles avorrits del to dels mitjans tradicionals, si escrius com ells, els avorriràs com ells.5. Escriu sobre el que ames. Una bitàcola és el lloc per a opinions contundents, siguen sobre política, música, assumptes socials, jardineria o la teua professió. Com més implicat estigues en els temes, més interessant serà la teua escriptura.
Este és un consell perfectament extrapolable al teu món real. Faces el que faces, fes-ho amb passió, perquè a més eixa passió és contagiosa.6. Actualitza ben sovint. Els lectors interessats tornaran al teu bloc si és probable que troben quelcom nou. No necessites actualitzar diàriament, però procura publicar diverses vegades a la setmana. Més que de freqüència jo parlaria de "regularitat". Hi ha persones capaces d'escriure molt al dia i altres necessiten més temps. Això no importa si els teus lectors saben que poden llegir-te cada dia, cada setmana, cada mes...
7. Construïx la teua credibilitat. Esforça't per ser sincer. Respecta al teu públic i als teus col·legues bloguers. Comprén que en Internet, les teues paraules poden romandre per sempre, tant si les has publicades tu com si han sigut arxivades en un altre lloc. En el Weblog Handbook vaig proposar un conjunt de normes ètiques per a bitàcoles. Reflexiona sobre els teus propis estàndards i sigues coherent amb ells.
Però sobretot sigues honest. Tots som fal·libles, així és que una possible equivocació és molt més perdonable que un engany als teus lectors.8. Enllaça a les teues fonts. El Web permet una transparència que cap altre mitjà pot igualar. Quan enllaces a una notícia, un assaig, un document oficial, un discurs o un article d'un altre bloguer, dónes accés als teus lectors a les teues fonts primàries, permetent-los realitzar judicis documentats.
Absolutament d'acord, només afegir que tampoc és necessari enllaçar cada paraula del teu missatge, bastarà amb aquelles que realment afigen informació fonamental a la teua entrada.9. Enllaça a altres bitàcoles. Els teus lectors poden agrair que els presentes aquelles bitàcoles que més disfrutes llegint. El Web és un mitjà democràtic i els bloguers amplifiquen les veus de cada un quan s'enllacen entre si. Si enllaces generosament a altres bitàcoles, estens les bases de la xarxa d'informació i contactes socials que estem creant junts en el Web.
L'intercanvi d'enllaços, a més, facilita d'accedir a noves bitàcoles del nostre interés. És, sens dubte, la millor manera de descobrir altres blogs que poden ser del nostre interés.10. Sigues pacient. La major part de les audiències de les bitàcoles és xicoteta, però amb temps i actualitzacions regulars la teua audiència creixerà. És possible que mai arribes a tindre més d'alguns centenars de lectors, però la gent que torne al teu lloc regularment ho farà perquè està interessada en el que has de dir.
I a més, és millor buscar la qualitat de lectors que la quantitat, i eixa qualitat es mesura tant pel nombre de comentaris com per la qualitat d'estos. Una bitàcola és millor com millors són els debats que genera.Consell extra: divertix-te! Tant si la teua bitàcola és un ‘hobby' com una ferramenta professional, et donarà majors satisfaccions si et permets experimentar un poc. Inclús una bitàcola temàtica millora amb un poc de fantasia de tant en tant.
I si no et divertixes, fes un pas arrere i mira a veure en què t'estàs equivocant.
Blood va escriure estos consells al març del 2003, però a pesar de com són de canviants les coses per ací, continuen sent plenament vigents."(post de Sonia Blanco)
En un post recent de Felipe Zayas he trobat referenciat aquest decàleg de Rebecca Blood que circula fa més de tres anys on es donen consells per al manteniment d'un bloc. Sonia Blanco, al seu torn, el comenta. Traduïsc amb l'ajuda del SALT aquesta entrada de Sonia perquè la trobe útil per a recapitular sobre les funcions dels blocs.
Comentaris