Gent Solidària: Web premiada, exemple de bones pràctiques TIC



Llegisc la resolució del premi al millor lloc d'internet d'àmbit educatiu per a foment de la solidaritat que atorga la directora general d'innovació digital educativa i veig una sola concessió de 3000 euros lliurada al CEIP San José de Calasanz de València per la seua web “Gente Solidaria”. Emilio Martín és el professor que ha coordinat un grup d'alumnes de 5é de Primària per dur a terme aquest projecte que engloba un grapadet d'utilitats 2.0 que de segur el seu alumnat ha degut aprendre a usar al llarg del curs.
Des del full d'inici la web convida a visitar les diferents activitats proposades en sis caselles principals o en les pestanyes. Però atrau pel disseny, la senzillesa i la facilitat de navegació. Primerament, es presenta en castellà i en valencià. De seguida llegim el preàmbul d'Objectius i Metodologia del projecte, entre els quals només extrac els digitals:
Conéixer, descobrir i utilitzar les següents ferramentes de treball de les tecnologies de la informació i la comunicació: 

Blog (blogger)
Línia del temps interactiva (Xtimeline.com
Mapa interactiu (geolocalització amb Google Maps)
Fotografia i vídeo
    Hi ha també altres utilitats com ara un test, un puzzle, un vídeo “making off”... i m'agrada força que entre les bones pràctiques d'aquest excel·lent espai hi ha l'apartat de Normes Bàsiques d'Accessibilitat de la Web. L'autor del projecte vol ser solidari amb les persones que puguen tindre alguna dificultat per a navegar per internet i visualitzar la web. Així, per a ajudar-los un poc, ha tractat de complir algunes recomanacions bàsiques de Web Accessibility Initiative (WAI) i del World Wide Web Consortium (W3C).
    Certament el projecte del professor Emilio Martín representa un bon exemple de treball educatiu basat en la cooperació, la web 2.0 i catalogable en l'àlbum de les bones pràctiques TIC d'on podem aprendre molts companys. Des d'ací el felicite per la faena desplegada.
    Una cosa que em va cridar l'atenció en llegir l'acta de resolució dels premis fou l'únic tema que contempla la convocatòria de la Conselleria al voltant de les aplicacions 2.0: el foment de la solidaritat. L'altra sorpresa fou que la resta de categories es quedà deserta. No deu ser a causa de la restricció temàtica del premi? És veritat que també hi ha premi anual al concurs de recursos educatius digitals, els materials del quals poden trobar-se a la web Escola Lliurex. Però, no estic segur que puguem trobar més incentius des de l'administració valenciana a l'aplicació escolar de les TIC. Seria molt interessant agrupar -per a divulgar- aquests esforços tan dispersos de molts centres, dels Cefires valencians, de la mateixa Conselleria, per veure si creem al final una Xarxa Telemàtica Educativa del País Valencià. Altrament, continuarem treballant malgrat la... com diuen que es diu? La Direcció General d'Innovació Tecnològica Educativa?

    Comentaris